Over de zaal

Geschiedenis

De Koningin Elisabethzaal werd in het verleden intensief gebruikt voor klassieke en moderne concerten, jeugdvoorstellingen, theater en congressen. Grote sterren zoals Bruce Springsteen, Sting, Jacques Brel, Herman van Veen, Brian Wilson, Bryan Ferry, Nick Cave, Helmut Lotti, Rob de Nijs, René Froger en Hooverphonic traden hier op. Ook Studio 100 en Antwerp Symphony Orchestra (de toenmalige deFilharmonie) waren kind aan huis.

De oorsprong van de zaal ligt bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. De KMDA is een vereniging gericht op zoölogie en natuurbehoud. In 1895 kwam de directie van het KMDA op het idee om dierentuinconcerten te organiseren in de ZOO van Antwerpen. Dit luidde het begin in van de huidige Koningin Elisabethzaal.

De allereerste concertzaal van de ZOO maakte deel uit van het Feestzalencomplex en werd gebouwd door Emiel Thielens (25 juli 1897). De gegoede burgerij hield hier dansavonden en genoot van symfonieorkesten. Het complex werd zwaar beschadigd in WO II en brandde uit in 1947. De tweede concertzaal van Rie Haan werd gebouwd in 1959 met elementen van Expo ’58. De oude feestzaal werd hierbij omgebouwd tot een moderne concertruimte en in 1960 geopend door Koningin Elisabeth.


In 2011 kozen we ervoor om de Koningin Elisabethzaal helemaal opnieuw te bouwen en dus niet voor renovatie. Het architectenbureau Ian Simpson uit Manchester ontwierp het complexe en unieke concept en ging hiervoor een verregaande samenwerking aan met Kirkegaard Associates uit Chicago en Bureau Bouwtechniek. 

We creëerden een fantastische ontmoetingsplaats, een concerthal in het hart van de stad, ingebed in de exotische ZOO en vlak bij het Centraal Station. Het was een plezier en een privilege om dit bijzondere project te tekenen. - Architect Ian Simpson

De nieuwe concert- en congreszaal maakt voortaan deel uit van een volwaardig congrescentrum, Elisabeth Center Antwerp, en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO en met de dierentuin zelf. De prachtige gevel bleef natuurlijk bewaard en de historisch waardevolle delen in het inwendige werden weer zichtbaar gemaakt en in het ontwerp geïntegreerd. Zo combineert het gebouw actuele excellentie met de glorie van weleer. 

In november 2016 opende de Koningin Elisabethzaal opnieuw haar deuren. En hoe! In aanwezigheid van koningin Mathilde en heel wat andere bijzondere gasten hebben Hooverphonic en residentieorkest Antwerp Symphony Orchestra de zaal muzikaal ingewijd. Ook het nieuwe congrescentrum is in business, het FMCCA, Flanders Meeting & Convention Center Antwerp.