Over de zaal

In november 2016 opende de splinternieuwe Koningin Elisabethzaal haar deuren. Het architectenbureau Ian Simpson uit Manchester ontwierp het complexe en unieke concept en werkte hiervoor samen met Kirkegaard Associates uit Chicago en Bureau Bouwtechniek.

Ian Simpsons team creëerde een inspirerend, flexibel, krachtig en energievriendelijk gebouw met een uitzonderlijke combinatie van historische en nieuwe elementen. Het gebouw is helder en elegant, een symbool in de stad en een bron van inspiratie voor iedereen. De Koningin Elisabethzaal tilt hiermee het internationale profiel van de stad naar een hoger niveau.


Ian Simpson werkt samen met Kirkegaard Associates uit Chicago voor de perfecte klankresonanties. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek. Door de vorm van de zaal resoneert het geluid ideaal. De nieuwe zaal is hoger, langer en smaller dan de oude en heeft een golvende houten wandbekleding die mee voor een topakoestiek zorgen. De afwezigheid van een vast proscenium (voortoneel) vermijdt klankverlies. Voor voorstellingen waarbij een doek of decor noodzakelijk is, kan via het plafond het nodige materiaal geïnstalleerd worden. Aan het plafond zijn “canopies” of beweegbare akoestische panelen opgehangen, die het geluid perfect projecteren. Ook deze kunnen functioneel verplaatst of verwijderd worden.

Waar de vroegere zaal amper 6 op 10 haalde wat akoestiek betreft doet de nieuwe versie met een score van 9,3 een stuk beter. Daarmee komt de Koningin Elisabethzaal op hetzelfde niveau als gelijkaardige zalen in Amsterdam, Wenen en Boston.

Daarmee komen we op het niveau van de allerbeste concerthallen, zoals die in Boston, Wenen en Amsterdam - Geert Bourgeois (toenmalig Vlaams minister-president)

De publiekscapaciteit in de Elisabethzaal blijft bewaard. Afhankelijk van de opstelling (theater, concert, congres) varieert die capaciteit tussen de 1.850 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum krijgt er meerdere zalen bij die opgedeeld kunnen worden in verschillende compartimenten.

Kijk binnen in de Koningin Elisabethzaal

De Koningin Elisabethzaal is een bijzonder stuk erfgoed met een rijk verleden. De oorsprong van deze zaal, en trouwens ook van het residentieorkest Antwerp Symphony Orchestra, ligt bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. De KMDA is een vereniging gericht op zoölogie en natuurbehoud. In 1895 kwam de directie van het KMDA op het idee om dierentuinconcerten te organiseren in de ZOO van Antwerpen. Dit luidde het begin in van de huidige Koningin Elisabethzaal. Al sinds 1897 bevindt er zich op de locatie van de Elisabethzaal een feestzaal, maar het was pas in 1960 dat Koningin Elisabeth de eigenlijke concertzaal opende. Lees hieronder meer over onze rijke geschiedenis en kom alles te weten over het residentieorkest Antwerp Symphony Orchestra.