Programma Call for peace Le Concert Olympique
Evenement afgelopen
of reserveer telefonisch op 070/79.00.13 
Datum
13 mei 2024
Tijdstip
21:18
Delen

In mei 2024 is het 200 jaar geleden dat de Negende symfonie van Ludwig Van Beethoven voor het eerst werd uitgevoerd. De Negende wordt nu nog steeds beschouwd als een iconisch werk. Ook de vredesboodschap van het slotkoor ‘Alle Menschen werden Brüder’ werd in 1971 gebruikt als basis en inspiratie voor de Europese hymne.

Het Belgische voorzitterschap van de EU in 2024 en de tweehonderdste verjaardag van de Negende symfonie, zijn twee argumenten om op 13 mei 2024 een groot feestconcert te organiseren. In deze woelige tijden is de vredesboodschap van Beethoven relevanter dan ooit. Dit concert staat dan ook in het teken van een Europese ‘call for peace’.

Deze productie staat onder leiding van Beethovenexpert en dirigent Jan Caeyers. Zijn orkest Le Concert Olympique heeft de voorbije 10 jaar een overtuigende reputatie opgebouwd in de belangrijkste Europese concertzalen. Ook de internationale solisten en het Weense Arnold Schoenberg Chor zijn van een uitmuntend niveau op het vlak van de Beethoveninterpretatie.

De Negende wordt voorafgegaan door de Chorphantasie (Op. 80) voor klavier, koor en orkest. De thematiek van deze compositie – het vermogen van de muziek om de problemen van de wereld op te lossen – sluit naadloos aan bij de vredestekst van Schiller. Maar ook compositorisch-technisch zijn er veel raakvlakken: de kracht van dit stuk ligt in de verwerking van het thema via een reeks variaties. En net als in de Negende wordt het corpus van de Chorphantasie voorafgegaan door een lange, quasi improviserende introductie.

De programmatie van de Chorphantasie is ook een goede gelegenheid om de Amerikaanse wonderpianist Kit Armstrong voor te stellen. Hij is samen met Jan Caeyers het boegbeeld van het ambitieuze Beethoven27-project: een concerttour van de 27 belangrijkste werken van Beethoven in de 27 EU-hoofdsteden tegen 2027. Het concert van 13 mei 2024 in Antwerpen is dan ook hét officiële startschot van Beethoven27: www.beethoven27.com.

 L. VAN BEETHOVEN: Chorphantasie, op. 80 [1808]

L. VAN BEETHOVEN: Negende symfonie in d mineur, op. 125 [1824] 

Le Concert Olympique, o.l.v. Jan Caeyers
Arnold Schoenberg Choir, o.l.v. Erwin Ortner

Solisten:

Lenneke Ruiten, sopraan
Ulrike Mayer, mezzo-sopraan
Simon Bode, tenor
Hanno Müller-Brachmann, bas