Programma Mavis Staples Een ode aan liefde, geloof, gerechtigheid, verbondenheid en levensvreugde
Koop tickets
of reserveer telefonisch op 070/79.00.13 
Datum
16 jun 2024
Tijdstip
20:00
Delen

Legendarische Mavis Staples komt op 16 juni voor een uniek concert naar de Antwerpse Koningin Elisabethzaal

‘Ik ben de boodschapper’, liet de Amerikaanse blues-, gospel- en soulzangeres Mavis Staples zich ontvallen net voor haar 80ste verjaardag. ‘Een leven lang en ik denk niet aan opgeven. De strijd is nog niet gestreden.’ Staples voegt de daad bij het woord door op zondag 16 juni naar Antwerpen af te zakken. 

Ze is er inmiddels 84 maar haar boodschap – een ode aan liefde, geloof, gerechtigheid, verbondenheid en levensvreugde – verliest geen haar aan scherpte en urgentie. Meer nog, ze vormt de kern van haar nieuwe album ‘We Get By’ dat ze samen met multi-Grammy Award-winner Ben Harper opnam. Harper tekende voor een spaarzame productie die Staples alle ruimte geeft om zijn songs zowel met een jeugdige kracht als een respect afdwingende maturiteit te injecteren. ‘We Get By’ is gedroomd antigif voor een tijd vol stijgende politieke spanning en toenemende sociale ongelijkheid. Maar tegelijkertijd overstijgt deze ‘grande dame’ een specifieke tijdsgeest daar ze steeds op zoek gaat naar de betere kant van de mens en gelooft in verandering die verbetering kan brengen.

Met een Grammy Lifetime Achievement Award op zak weet Mavis Staples waarover ze spreekt en zingt. Ze wordt terecht omschreven als ‘een van de meest bepalende stemmen van vrijheid en vrede’ met een muzikale en culturele impact die maar enkelen gegeven is. Ze wandelde aan de zijde van Dr. Martin Luther King Jr., trad op tijdens de inauguratie van John F. Kennedy en zong in het Witte Huis voor Barack Obama. Een terecht icoon van de burger- en mensenrechten maar evenzeer een muzikaal icoon. Ze is de enige nog levende Staple Singer, heeft een plek in zowel de Blues, Gospel als de Rock And Roll Hall of Fame, scoorde hoog in soul-, gospel-, blues- en r&b-hitlijsten, veroverde festivals als Glastonbury, Newport Folk of Lollapalooza en werkte samen met de meest uiteenlopende artiesten gaande van Aretha Franklin, Prince, Ry Cooder, John Scofield, Bob Dylan tot Hozier, Arcade Fire, Jeff ‘Wilco’ Tweedy of The Band waarmee ze zong in ‘The Last Waltz’.

Het verhaal van de Oegandees Jon Muq

Sommige verhalen zijn even ongelooflijk als hartverwarmend. Het verhaal van de Oegandees Jon Muq hoort zeker in die categorie thuis. Muq groeide op in een arme buitenwijk van Kampala. Van jongs af aan was het duidelijk dat hij artistieke aanleg had. Tijdens zijn studies passeerde hij op weg naar school elke dag een man met een gitaar - een zeldzaamheid in Oeganda. De ontdekking van het instrument voelde als een roeping en elke dag bleef de jongeman wat hangen om bij te leren. Al snel begon hij zijn eigen songs te schrijven alsof hij nooit iets anders gedaan had. Inspiratie haalde hij uit dromen, uit zijn eigen leven, uit het leven van anderen. Een vriend van hem plaatste een video van hem op Facebook en enkele weken later was Muq huisartiest op een cruiseboot.

In 2018 - Muq was toen 24 - besloot de Oegandees zijn ambities naar het volgende niveau te tillen. Hij had ergens gelezen dat SXSW - het belangrijkste showcasefestival ter wereld in Austin, Texas - wel 'een dingetje’ was voor opkomende muzikanten. Hij vond dat hij tot die groep behoorde en daar dus moest zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Zijn zelfvertrouwen was niet onterecht want sindsdien is Muq niet meer weg geraakt uit Austin. Hij werkt er als muzikant, producer en songwriter. En hij valt op; hij speelde al all over Amerika en is zijn debuutplaat aan het opnemen met Dan Auerbach (The Black Keys).