Programma Wim Mertens Ensemble Ranges of Robustness
Koop tickets
of reserveer telefonisch op 070/79.00.13 
Datum
6 dec 2024
Tijdstip
20:00
Delen

Wim Mertens stelt nieuw album ‘Ranges of Robustness’ voor met gelijknamige tournee in december

Met zijn nieuwe plaat ‘Ranges of Robustness’ onder de arm gaat componist Wim Mertens dit jaar in december op tournee. De naar het album genoemde tournee focust op nieuw en ouder werk.

Wim Mertens is ongetwijfeld een man van veel talenten. Als componist kampeert hij al enkele decennia in de absolute top van de hedendaagse klassieke muziek. Daarbuiten is hij naast zanger - met zijn kenmerkende contratenor - ook een uitstekende pianist, gitarist en violist met meer dan 70 albums op de teller. Na de bijzonder gesmaakte en succesvolle  ‘Inescapable Tour’ waarmee hij 40 jaar (1980 – 2020) compositie vierde, volgde in 2023 de eveneens met open armen ontvangen ‘Voice of the Living Tour’, een ode aan de slachtoffers en soldaten van de Eerste Grote Oorlog. Op zijn nieuwe plaat ‘Ranges of Robustness’ - die het hart vormt van de gelijknamige tournee - laat Mertens zich begeleiden door zijn blazersensemble. Verder presenteert hij live een programma met songs als ‘Far’, ‘The Scene’ of het wereldbekende ‘Struggle For Pleasure’, maar ook recente stukken zoals ‘Glossary Raisonné’, ‘On The Zephyrous Peak’ en ‘Sappho’.

Mertens zette zijn eerste professionele stappen als musicoloog en radiomaker maar groeide al snel uit tot een eigenzinnige, wereldvermaarde componist die zijn eerste release in 1980 - ‘For Amusement Only’ – enkel rond het geluid van flipperkasten baseerde. Zijn minimalistisch maar immer sterk melodisch onderbouwde werk, presenteerde hij meteen daarna op o.a. ‘At Home-Not At Home’ (1981), ‘Vergessen’ (1982), ‘Struggle For Pleasure’ (1983) of ‘Maximizing The Audience’ (1984). Zijn veelzijdigheid als componist die voor uiteenlopende ensembles schrijft - van pure zang tot symfonieorkest – viel te horen op internationale podia in Europa, Noord- en Centraal-Amerika, Japan of Thailand en werd mooi samengevat op het in 2019 verschenen ‘Inescapable’, een limited edition box met een overzicht van zijn vier decennia tellende carrière. Ook de theater- en filmwereld (o.a. Peter Greenaway’s ‘The Belly of an Architect uit 1986) vindt in Mertens een trouwe metgezel met een gezond toegankelijke vernieuwings- en experimenteerdrang die zich zowel op plaat als op het podium etaleert.